Vidskeplighet i craps – vänd inte turen till otur

Craps är ett tärningsspel som spelas med två tärningar, alltså är det slumpen som avgör vilket utfall det blir på kastet. För många crapsspelare är det inte så. Dessa spelare är helt övertygade om att de kan påverka tärningarna och på så sätt öka chanserna att vinna.

Vidskepelse har blivit en del av kulturen runt spelborden där craps spelas, ibland genom att kyssa tärningarna, knacka dem några gånger i pannan eller kasta så att de inte rullar för långt, ty ju längre de rullar, desto större är risken att en sjua blir utfallet.

Bort med tassarna

Ett sätt att förstöra spelet för alla är att vara sen med att få bort händerna från spelbordet i samband med att du satsar. Spelet går snabbt och vana spelare vill att det rullar på fort. Samtidigt är spelet till en början lite svårt att förstå sig på och då kan den nye spelaren komma i vägen för en tärning. Träffar en tärning en spelares hand anses hela omgången, eller ännu värre, hela kvällen förstörd vid just det crapsbordet och felet är den spelare som var sen med att ta undan sina händer.

Håll dig på bordet

Runt ett crapsbord är det höga sarger som ska förhindra att tärningarna inte trillar ner på golvet. Sargerna används till att studsa tärningarna emot. Ibland studsar dock en eller båda tärningarna fel och hamnar på golvet. Det betyder märkligt nog tur i craps och tron är då stor om att nästa kast blir en sjua, eller inte beroende på vem som önskar utfallet.

Nu gäller det att se upp med nästa detalj som kan vända turen till otur. Om croupieren vill ge spelarna nya tärningar i stället för de som hamnat på golvet måste du säga ifrån. Nya tärningar betyder otur.

Ropa inte sju

Talet sju är viktigt i craps. Sannolikheten att få en sjua är stor då många olika kombinationer av tärningarna kan bli just summan sju. Dessutom är sju det tal som avgör om shootern får fortsätta att spela. Han önskar definitivt ingen sjua. Det gör däremot många av de andra spelarna som vill att det ska bli deras tur att bli shooter. Om sju kommer upp är det viktigt att hålla tand för tunga ty ropar någon sju eller seven vid spelbordet är spelet förstört för hela kvällen.