Spelberoendet en allvarlig sjukdom

Samhället och dess sociala gemenskap är en trygghet för många människor, men en del söker sig på något sätt bort från det normala. Vad som är normalt eller inte är dock ganska konturlöst. En abnormitet som samhället sett mer av under senare år är missbruk av olika slag. De flesta av dessa drabbar sig själv mest men även närstående. Spelberoende kan vara beteenden i flera olika faser och att hamna i missbruk är det allvarligaste och djupaste stadiet.

Tetris

Det behöver inte alltid vara jakten på pengar som trycker ner spelare i beroendeträsket, utan spänningen eller fascinationen eller vanans makt kan vara andra faktorer. En av de först drabbade inom spelets genre var de så kallade tetris-skadade. Tetris uppfanns av en ryss 1984 och har i olika former varit ett populärt spel utan insatser av pengar. Spelet som kunde spelas på i stort sett vilken dator som helst skapade ett slags beroende och de som spelade stora delar av dygnet fick sedan svårt att koppla av. Hjärnan bearbetade de fallande klossarna oavbrutet trots att spelaren slutat framför datorn.

Sjunkande nivå

Beträffande dagens mest populära kasinospel, slots, så ligger det i farans riktning både att beroende av ungefär samma typer som i tetris skapas, men också att det i slutändan kommer att handla främst om ekonomin eftersom det är den som blir mest drabbad. Alla som överhuvudtaget spelar hasard på internet bör planera och lägga upp strategi för att inte hamna i beroende. Det gäller även de som spelar på odds och håller gränserna väl. Det är lätt att hoppa över till spelautomaterna och väl där glömma bort alla goda föresatser.

Beroendekontroll

Att bli spelberoende är såldes ingenting att sträva efter, istället bör man undvika att hamna i fällan. Man kan kontrollera sig själv genom att bestämma dessa gränser:

  • Max antal timmar per dygn
  • Max antal timmar per vecka
  • En budget om vilket belopp per vecka som kan avvaras till spel
  • En insatsgräns, det vill säga maximala insatser oavsett vinst.

Här följer en egenkontroll för att se om det inte finns/finns risk för spelberoende:

  • Dina tankar kretsar hela tiden runt spel eller spelupplevelser.
  • Du tänker: Hur ska jag skaffa pengar till nästa spel?
  • Försök att begränsa spelandet har misslyckats.
  • När du försöker sätta gränser blir du irriterad.
  • När du inte spelar blir du rastlös.
  • När du förlorat pengar vill du genast täcka upp förlusterna med nya spel.
  • När någon frågar om hur mycket du spelar så ljuger du.

Om svaren på en del eller fler av frågorna är JA så ligger du i riskzonen för spelberoende och då är det dags att söka hjälp. Vårdcentral, stödlinje eller stödförening är några exempel på hjälp. Ta även hjälp av närstående.