Odds i craps

Craps är ett hasardspel som bygger på att två tärningar kastas samtidigt och ger olika utfall som styr spelets gång. Detta gör att spelet till största delen är baserat på tur, och det finns mycket lite man som spelare kan göra för att påverka spelets riktning och utfall. Men även i rent turbaserade spel finns det naturligtvis några möjligheter man kan göra för att försöka få grepp som spelet och maximera vinstchanserna. Det bästa man kan göra för att öka chanserna att vinna är naturligtvis att spela mycket och ofta, för att lära känna spelet till fullo och lära sig förutse hur olika utfall påverkar de andra spelarna och hur de sedan satsar. Baserat på detta kan man sedan satsa med eller mot strömmen beroende på spelets riktning, vilket kan ge ett visst försprång för den som hoppas på vinst.

Statistiska beräkningar för att maximera vinstchanserna

Den som är riktigt snabbtänkt och har huvudet på skaft kan lyckas räkna på oddsen under spelets gång, men detta är riktigt svårt och något som vanliga spelare ofta inte mäktar med. Den som är matematiskt intresserad inser dock snabbt att det endast finns ett visst antal möjliga utfall för tärningarna, och att oddsen för att ett visst nummer ska visas stiger och sjunker med varje tärningskast. Genom att tänka snabbt kan man förutspå oddsen för vissa kombinationer och satsa därefter, genom att helt enkelt förlita sig på statistiska beräkningar. 

Dock ska man ha klart för sig att detta är förhållandevis svårt och att det kan klassas som fusk att hålla på med den här typen av beräkningar, speciellt om man är två spelare som slår sig samman och räknar ihop och kommunicerar med hemliga tecken med spelbordet. Om man blir gripen för fusk riskerar man inte bara att bli portad från spelbordet den här omgången, utan risken finns även att man blir portad från att någonsin mer spela på casinot över huvud taget, vilket hade varit tråkigt. Att räkna på oddsen och göra statistiska beräkningar bör därför inte vara den huvudsakliga anledningen till att man ger sig in i spelet, och det rekommenderas istället att man slappnar av och har roligt, och helt enkelt ser vart tärningarnas utfall tar spelet just idag.

Vinna eller försvinna vid crapsbordet

Eftersom craps är ett snabbt spel med många olika varianter som pågår parallellt finns det många möjligheter till att vinna, men också till att förlora. Många satsningar, såsom de tre grundsatsningarna Pass, Don't Pass och The Odds ger möjlighet att vinna direkt på första kastet, men också att förlora på samma sätt. Detta är en av tjusningarna med spelet craps, att det går fort och att den som för bara två tärningskast sedan låg på topp plötsligt är utslagen ur spelet. Med detta i beaktande är det svårt att räkna på oddsen och förutsäga utvecklingen i spelet, och för maximal spelglädje är det bästa ofta att bara luta sig tillbaka och njuter av spelets många vändningar.